Working Class Heroes
website_bobby_ewing.jpg
Background_transp.png

Bobby Ewing

 

Schoolvoorstelling

 

Grand Theft Audio 2.0

Grand Theft is een lezing van DJ Bobby Ewing over de herkomst en het ontstaan van moderne muziek. Aan de hand van vele voorbeelden toont DJ Bobby Ewing aan dat nummers die iedereen kent, soms wel heel hard lijken op muziekjes die al veel eerder gemaakt werden. Wat de ene 'beïnvloeding' noemt, is voor de andere 'diefstal'. En voor nog een andere een 'hommage'. Daarover wordt gedebatteerd.

Deze lezing is eigenlijk een drogreden van DJ Bobby Ewing om zijn favoriete muziekjes aan jonge mensen te kunnen laten horen. Het wordt geen geschiedenisles met een chronische tijdslijn, maar een opeenvolging van voorbeelden en filmpjes met muziek van alle tijden.

Het doel is om kinderen te laten ontdekken dat de muziek die ze vandaag boven toveren uit hun smartphones een geschiedenis heeft.

 

Ewing vertrekt vanuit de rechtszaak “Blurred Lines”, waarin Pharrell Williams door de erfgenamen van Marvin Gaye werd aangeklaagd. De jeugd van tegenwoordig kent Pharrell, maar wie is Marvin Gaye? Bobby Ewing geeft muziek en uitleg. Ook een hele hoop klassieke drumsamples passeren de revue. Loops die iedereen kent en die tot vandaag op duizenden platen gebruikt worden. Maar niemand weet waar ze vandaan komen.

Aan het einde van het uur weet iedereen wie Marvin Gaye, Kraftwerk, Beastie Boys en James Brown zijn. Via een Spotify-lijstje kunnen ze achteraf alle nummers terug opzoeken.

Beschikbaar voor leerlingen van de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs.

 
 
website_bobby_ewing2.jpg
DJ Bobby Ewing draait tafels bij Discobar Galaxie en onder eigen naam. Hij is auteur-componist en bedienaar van laptops en drummachines. Samen met Jan Delvaux maakt hij theatershows over de strafste merkwaardigheden uit de Belgische popmuziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft de man een meestergraad behaald. Bobby Ewing is een schuilnaam.
Background_yellow.png
 
 
Background_yellow.png